Seuran omia puukkomalleja

Lieksan Puukkoseuran toiminnan yhtenä tavoitteena on pitää yllä ja kehittää Pohjois-Karjalan alueen puukkokäsityötä ja käsityökulttuuria perinteitä vaalien sekä yhdessä uutta ideoiden. Tällä sivulla esittelemme alueemme puukontekijöiden ja kumppaneidemme kanssa yhteistyön tuloksena syntyneitä puukkomalleja.  Sivulta voit myös ladata halutessasi oppaan kustakin puukkomallista. Oppaassa on piirustuksin esitetty puukkomallin muoto ja mitat puukon tekemiseksi.

Pielispuukko Ukko

Ryhmä Pielisen altaan ympäristön puukkoharrastajia suunnitteli ja toteutti 2016 - 2017 projektin, jonka tuotoksena syntyi käyttöpuukoksi tarkoitettu uusi puukkomalli, Pielispuukko. Historia tuntee alueella olleita puukkoseppiä, mutta yhtenäistä puukkomallia ei ole aiemmin syntynyt. Niinpä ryhmä otti tavoitteeksi puukon muotoilussa käytettävyyden ja valmistuksen helppouden. Tässä onnistuttiin erinomaisesti ja näiden lisäksi puukko henkii itä-suomalaista tunnelmaa muun muassa helasta heijastuvin kelta-puna-hopea -sävyin ja tupen karjalaiskoristein.

Alla olevasta linkistä saat ladattua Pielispuukkoa ja sen valmistusta käsittelevän oppaan.

Prihatsu kaks'neuvosena
Prihatsu kaks'neuvosena
Prihatsu erillispuukkona
Prihatsu erillispuukkona

Pielispuukko Prihatsu

Pielispuukko Prihatsu on n. 80% Pielispuukko Ukosta. Se on tarkoitettu käytettäväksi kaks` neuvoisena Ukon kanssa. Omana erilliseen tuppeen sijoitettuna se toimii mainiosti nuorisopuukkona.

Alla olevasta linkistä saat ladattua Prihatsua ja sen valmistusta käsittelevän oppaan. 

Pielispuukko Akka

Pielispuukko Akka on ns. vaakakantoinen Ukkoa hieman pienempi puukko. Sen kahva on suora ja terän pituus 70 - 75 mm. Tuppi on täysin symmetrinen ja sitä voidaan kantaa molemmilla sivuilla.

Alla olevasta linkistä saat ladattua Akkaa ja sen valmistusta käsittelevän oppaan.

Rukajärvi-puukko
Rukajärvi-puukko

Rukajärvi-puukko

Raja Kilta Lieksassa vaalii jatkosodan 14. divisioonan perinteitä. Heidän ajatuksenaan oli luoda oma puukkomalli kunnioittamaan näitä perinteitä. Yhdessä Lieksan Puukkoseuran kanssa suunniteltiin ja toteutettiin Rukajärvellä 1941 tehdyn rintamamiespuukon mallin mukaisesti oma käyttöpuukko.

Alla olevasta linkistä saat ladattua Rukajärvi ja sen valmistusta käsittelevän oppaan.  


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita