Lieksan Puukkoseura ry on perustettu 2010. Sen kotipaikka on Lieksan kaupunki ja toiminta-alueena Pohjois-Karjalan maakunta. Jäsenmäärä on yli 30 maksavaa jäsentä. Seuran tarkoituksena on vaalia suomalaista puukkoperinnettä, edistää suomalaisen puukkokulttuurin tutkimusta ja tuntemusta. Tarkoituksena on myös:

  • Ylläpitää ja kehittää puukon valmistustaitoa.
  • Edistää tietämystä lieksalaisesta puukkoperinteestä.
  • Pyrkiä kehittämään nykyaikaista, modernia, suomalaista puukkoa.

Olemme toimineet kuluneina vuosina sääntöjemme mukaisesti. Kirkkaimpana toiminnan helmenä voitaneen pitää yhdessä Pielisen altaan ympäristön puukontekijöiden kanssa toteutettua projektia 2016 - 2017 uuden oman alueellisen puukkomallin luomiseksi.

Projektin tuloksena syntyi Pielispuukko, ( "Pielisukko") joka on saavuttanut hyvän vastaanoton myös maakuntamme ulkopuolellakin ja sai Suomen-mestaruus kultaa ja hopeaa 2017 heloitetun käyttöpuukon sarjassa. Pielispuukko - projektin lopussa lupauduimme Pielispuukon perinteen vaalijaksi ja kehittäjäksi. Pielispuukko perheeseen on syntynyt "Prihatsu", kaksneuvosen pikkupuukoksi ja vaaka-asennossa kannettava "Pielisakka". 

Juhlapuukko "Pielisäijä" on vielä piirrosasteella ja syntyessään tulee täydentämään puukkoperheen.

Lieksa oli keskeinen paikka jatkosodan 14. divisioonan Rukajärven operaatiossa. Lieksan Rajakilta vaalii tätä perinnettä ja yhdessä heidän kanssaan olemme suunnitelleet ja toteuttaneet Rukajärvi-puukon. Puukon esikuvana oli 1941 Rukajärvellä tehty rintamamiespuukko ja josta muokattiin tämän päivän käyttöön soveltuva käyttöpuukko.

Yhdessä Lieksan kansalaisopiston kanssa olemme olleet järjestämässä puukkokursseja asiasta kiinnostuneille. Kurssit ovat saaneet innostuneen vastaanoton ja niitä tullaan järjestämään jatkossakin. Jäsenistölle tarkoitettuja ns. "teemailtoja" pidetään kulloisenkin tarpeen ja aiheen mukaan.

Seuran jäsenet ovat vuosittain osallistuneet ahkerasti Suomen Puukkoseuran järjestämiin SM kilpailuiden eri sarjoihin, samoin kuin myös muihin Suomessa järjestettyihin puukkokilpailuihin. Lieksan Puukkoseuran jäsenet ovat menestyneet hyvin kilpailuissa ja heidän kuin myös seuran muiden puukontekijöiden puukkoja on koottu Puukontekijöitämme luetteloon. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita